┬á ┬á ┬áOra╚Öul Ianca este a╚Öezat ├«n partea central-vestic─â a jude╚Ťului┬á Br─âila, pe DN2B, drum aflat ├«n direct─â leg─âtur─â cu urm─âtoarele drumuri jude╚Ťene ╚Öi comunale: DJ221- Ianca-╚śu╚Ťe╚Öti, DJ 211- Ianca Gar─â-Bordei Verde, DC 35-Ianca-Berle╚Öti, DC 26-Ianca-T├órlele-Filiu ╚Öi DC 37 Ianca Gar─â-Plopu.Teritoriul administrativ al ora╚Öului Ianca are o form─â poligonal─â,┬á are o suprafa╚Ť─â de 186,14 km┬▓, din care 10, 96 km┬▓ intravilan (Ianca-6,06 km┬▓, Plopu-0,98km┬▓, Opri╚Öene╚Öti 0,81 km┬▓, Peri╚Öoru 1,06 km┬▓, T├órlele-Filiu-1,37km┬▓, Berle╚Öti-0,68km┬▓) ╚Öi┬á se ├«nvecineaz─â cu urm─âtoarele teritorii comunale: Mircea-Vod─â la vest, cea mai lung─â limit─â de comun─â, Bordei-Verde la sud-est, ╚śu╚Ťe╚Öti la nord,Traianu la est,Movila Miresii la nord-est, Cire╚Öu la sud-est, Vi╚Öani la nord-vest ╚Öi Z─âvoaia la sud.┬áDe la nord la sud, teritoriul Unit─â╚Ťii Administrativ- Teritoriale Ianca se desf─â╚Öoar─â pe┬á18,5 km, iar de la vest la est pe 15,3 km.

Din punct de vedere geomorfologic teritoriul apar╚Ťine unit─â╚Ťii C├ómpia Br─âilei, care se intinde de la est de linia F─âurei – ╚Ü─ând─ârei,p├ón─â la est de Valea Ianca, iar din punct de vedere hidrografic se ├«ncadreaz─â ├«n bazinul r├óului Buz─âu, care este cel mai apropiat curs de ap─â. Pe teritoriu se g─âsesc lacurile: Plopu (3 km┬▓),situat ├«n estul satului respectiv Ianca (3,4 km┬▓), situat ├«n vestul satului, care fac parte din grupa lacurilor clastocarstice (lacuri cantonate ├«n crovuri- form─â de relief cu aspect de depresiune circular─â sau alungit─â,dezvoltat─â pe loess, prin tasare).

 • Clima este temperat continental─â cu temperatur─â medie multianual─â de┬á +11,1┬░C.
 • Temperatura aerului a ├«nregistrat valori maxime ╚Öi minime absolute: + 42,5 ┬░C,respectiv ÔÇô 26,5 ┬░C.

Meteorologic, anotimpurile sunt caracterizate astfel:
– ┬á ┬áprim─âverile: precipita╚Ťii moderate cantitativ, prezen╚Ťa ├«nghe╚Ťului t├órziu, schimb─âri bru╚Öte de temperatur─â, diferen╚Ťe mari de temperatur─â ├«ntre zi ╚Öi noapte precum ╚Öi de la o zi la alta;
– ┬á ┬á verile: secet─â accentuat─â, c─âderi de grindin─â ├«nso╚Ťite uneori de v├ónturi puternice care pot lua aspect de vijelie (tornade);
– ┬á toamnele: precipita╚Ťii moderate cantitativ, prezen╚Ťa ├«nghe╚Ťului timpuriu, prezen╚Ťa frecvent─â a ce╚Ťii, diferen╚Ťe mari de temperatur─â ├«ntre zi ╚Öi noapte precum ╚Öi de la o zi la alta;
–┬á┬á┬á┬á ┬áiernile: precipita╚Ťii moderate cantitativ, preponderent sub form─â de ploaie, formarea frecvent─â de polei, formarea frecvent─â de chiciur─â, ninsori viscolite cu o vitez─â foarte mare a v├óntului (peste 50 km/h) asociate cu sc─âderi masive de temperatur─â.Precipita╚Ťiile sunt reduse, ad├óncimea maxim─â de ├«nghe╚Ť este de 0,85 ÔÇô 0,9 m, iar v├ónturile dominante sunt din direc╚Ťia nordic─â ╚Öi nord-estic─â a c─âror intensitate atinge valoarea de 1,5 ÔÇô 3,1 m/s pe scara Beaufort.Structura popula╚Ťiei este privit─â ca fiind rezultatul ac╚Ťiunii pe o perioad─â mai lung─â sau mai scurt─â a fenomenelor demografice. De pild─â, structura pe v├órste a popula╚Ťiei este rezultatul conjugat al ac╚Ťiunii fenomenelor de natalitate, mortalitate ╚Öi migra╚Ťie. Tot asa, structura pe sexe se constituie la un moment dat ca rezultat al evolu╚Ťiei fertilit─â╚Ťii ╚Öi mortalit─â╚Ťii popula╚Ťiei ├«n cauz─â precum ╚Öi eventualei interven╚Ťii selective a migra╚Ťiei. ├Äntr-o sc─âdere evident─â , datorat─â influien╚Ťei fenomenelor demografice prezentate, popula╚Ťia ora╚Öului Ianca, se constituie dintr-un num─âr de┬á 10 049 de locuitori,(5934 de locuitori- ora╚Ö Ianca) conform recens─âm├óntului din anul 2011.
Sat Plopu ÔÇô este a╚Öezat la 1 km nord de punctul de intersec╚Ťie al c─âii ferate F─âurei-Br─âila cu DN2B, din care se desprinde ┬á┬áDC 37,asfaltat. La 1 km sud, se afl─â sta╚Ťia de cale ferat─â ╚Öi satul Gara Ianca.

 • are o suprafa╚Ť─â de 98,23 ha ╚Öi o dispunere a str─âzilor ├«ntr-un sistem rectangular perfect pe o lungime total─â de 9,64 km.┬á┬á (pietruite integral si asfaltate par╚Ťial)
 • are o popula╚Ťie de 1365 de locuitori, conform recens─âm├óntului din 2011.

Sat Peri╚Öoru ÔÇô este situat la 45 km sud-vest de Br─âila, este separat de Ora╚Öul Ianca prin calea ferat─â F─âurei-Gala╚Ťi.

 • se leag─â de Ianca prin DJ221 ╚śu╚Ťe╚Öti-Peri╚Öoru, care traverseaz─â Ianca de la nord la sud,trece peste calea ferat─â, traverseaz─â apoi satul Peri╚Öoru, dup─â care se continu─â, spre sud, cu DC 36 T├órlele-Filiu.
 • este un sat tipic linear, dezvoltat de-a lungul ╚Öoselei DC36.
 • are o suprafa╚Ť─â de 100,58 ha ╚Öi o lungime total─â a str─âzilor de 11 km. ┬á┬á (pietruite integral si asfaltate par╚Ťial)
 • are o popula╚Ťie de 1 030 de┬á locuitori, conform recens─âm├óntuluidin 2011.

Satul Opri╚Öene╚Öti ÔÇô se afl─â ├«n C├ómpia Br─âilei ╚Öi este a╚Öezat pe DN2B, care trece prin centrul satului de la est la vest.

 • are leg─âturi spre vest cu Gara ╚Öi Ora╚Öul Ianca, iar spre est cu Urleasca.
 • are o suprafa╚Ť─â de 88,33 ha ╚Öi o lungime total─â a str─âzilor de┬á 7,54 km.┬á (pietruite integral)
 • are o popula╚Ťie de┬á 748 de locuitori, la recens─âm├óntul din 2011.

Satul T├órlele-Filiu ÔÇô este a╚Öezat pe DC36, ├«ntre Peri╚Öoru la nord ╚Öi Ione╚Öti la sud.

 • are o suprafa╚Ť─â de 68,6 ha ╚Öi o lungime total─â a str─âzilor de 6,6 km.┬á┬á (pietruite integral)
 • are o pupula╚Ťie de 549 de locuitori, la recens─âm├óntul din 2011.

Satul Berle╚Öti ÔÇô este a╚Öezat la 5 km sud-vest de satul Peri╚Öoru ╚Öi la cca 7 km sud-est de sta╚Ťia de cale ferat─â Dedule╚Öti.

 • principalul drum de acces este DC 35 Peri╚Öoru-Berle╚Öti- Batogu.
 • are o suprafa╚Ť─â de 136,62 ha ╚Öi o lungime total─â a str─âzilor de 6,9 km.┬á┬á (pietruite integral)
 • are o popula╚Ťie de 366 de locuitori, la recens─âm├óntul din 2011.

Satul Gara Ianca– este a╚Öezat ├«n gara cu acela╚Öi nume, de pe linia ferat─â Br─âila-F─âurei, dat─â ├«n folosin╚Ť─â ├«n 1872.

 • este un sat linear, foarte mic, ce are leg─âturi pe DN2B cu Ianca,spre vest, ╚Öi cu Opri╚Öene╚Öti spre est,iar pe DC 37 cu Plopu,spre nord.
 • are o suprafa╚Ť─â de 50,72 ha;
 • are o popula╚Ťie de 57 de locuitori, la recens─âm├óntul din 2011