Investim în dezvoltare durabilă 
Proiect cofinan╚Ťat din Fondul Social European prin Programul Opera╚Ťional Capital Uman 2014-2020
Axa prioritar─â 4 – Incluziunea social─â ╚Öi combaterea s─âr─âciei
Obiectiv specific 4.16 – Consolidarea capacit─â╚Ťii ├«ntreprinderilor de economie social─â de a func╚Ťiona ├«ntr-o manier─â auto-sustenabil─â
Titlul proiectului: ÔÇ×Economia social─â=Misiune social─âÔÇŁ
Contract: POCU/449/4/16/128587

┬á ┬á ┬á Proiectul contribuie la atingerea obiectivul general POCU ,,dezvoltarea resurselor umane prin cre╚Öterea accesului la un sistem de educa╚Ťie si formare profesionala de calitate, stimularea ocup─ârii, cu prec─âdere pentru tineri, reducerea s─âr─âciei si a excluziunii sociale prin facilitarea accesului de servicii sociale si de s─ân─âtateÔÇÖÔÇÖ, prin ├«nfiin╚Ťarea de 23 ├«ntreprinderi de economie sociala, asigurarea func╚Ťionarii acestora prin finan╚Ťare, ├«ntreprinderile vor genera noi locuri de munca, implicit cre╚Öterea gradului de ocupare si reducerea s─âr─âciei, in regiunea de Sud Est.
Totodat─â, se asigura nevoia de formarea a viitorilor antreprenori si integrarea persoanelor vulnerabile in ├«ntreprinderile sociale nou ├«nfiin╚Ťate in concordanta cu obiectivul tematic al programului 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea s─âr─âciei si a oric─ârei forme de discriminare, si implicit va contribui la realizarea obiectivului asumat de c─âtre Rom├ónia ├«n PNR referitor la reducerea cu 580 000 a num─ârului de persoanelor expuse riscului de s─âr─âcie sau excluziune sociala p├ón─â ├«n anul 2020, fa╚Ťa de 2008.
In acela╚Öi timp, proiectul contribuie la ├«ndeplinirea obiectivelor asumate de Romania in contextul Strategiei Europa 2020, prin derularea unui program de formare profesionala in domeniul antreprenorial, contribuind la dezvoltarea competentelor, abilita╚Ťilor si cuno╚Ötin╚Ťelor a minim 120 de persoane interesate de ├«nfiin╚Ťarea unei ├«ntreprinderi sociale din care nu pot face parte tinerii NEETs (care nu urmeaz─â nicio forma de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt si nici nu au un loc de munca) cu v├órsta ├«ntre 16 ÔÇô 24 ani.
Proiectul este relevant pentru atingerea Obiectiv Specific (O.S.) 4.16:┬á capacita╚Ťii ├«ntreprinderilor de economie sociala de a func╚Ťiona ├«ntr-o maniera auto-sustenabilaÔÇÖÔÇÖ deoarece asigura ├«nfiin╚Ťarea si func╚Ťionarea a 23 ├«ntreprinderi de economie sociala, promoveaz─â economia sociala direct si implicit.
Sustenabilitatea ├«ntreprinderilor sociale este sus╚Ťinuta si post implementarea proiectului ├«ntreprinderile sociale beneficiind de consultanta si sprijin . Conform PDR 2014-2020 Sud Est, sistemul urban Br─âila-Gala╚Ťi a ├«nregistrat in ultimii ani un declin economic, fiind eviden╚Ťiat─â necesitatea unui catalizator economic, astfel vizarea acestei zone pentru derularea de activit─â╚Ťi de informare, formare si finan╚Ťare antreprenoriala contribuie la solu╚Ťionarea acestei probleme.
Proiectul contribuie si la atingerea obiectivelor Strategia Na╚Ťionala pentru Ocuparea For╚Ťei de Munca 2014-2020 (SNOFM) ├«╚Öi propune sa impulsioneze eforturile de a atinge ╚Ťinta de ocupare stabilita de Rom├ónia pentru anul 2020, si anume o rata de ocupare de 70% pentru popula╚Ťia ├«n v├órsta de 20- 64 de ani, deoarece se vor crea noi locuri de munca, care vor fi ocupate de e╚Öantionul mai sus prezentat.
├Ändeplinirea acestei ╚Ťinte va reprezenta contribu╚Ťia Rom├óniei la realizarea dezideratului european ├«n materie de ocupare stabilit prin Strategia Europa 2020, strategie care ├«╚Öi propune ca Europa sa creasc─â inteligent, durabil si favorabil incluziunii si sa g─âseasc─â mijloace pentru a crea noi locuri de munca.
Nevoia identificate ca urmare a studiului, se prezinta astfel:

 1. a) Nevoia de informare si conștientizare in rândul publicului larg, cu privire la beneficiile economiei sociale,
 2. b) Nevoia de formare profesionala (antreprenoriat)i pentru GT pentru a putea face fata provoc─ârii de a ├«nfiin╚Ťa ├«ntreprinderi sociale,
 3. c) lipsa locuri de munca ,
 4. d) lipsa de întreprinderi sociale care sa creeze noi locuri de munca.
 5. e) Nevoia de consiliere privind ├«nfiin╚Ťarea ├«ntreprinderilor sociale
 6. f) Nevoia ├«ncheierii unui parteneriat func╚Ťional intre structurile economice nou create si administra╚Ťia publica,

┬á ┬á ┬á Proiectul se va derula la nivelul Regiunii Sud Est, cu accent ├«n jude╚Ťul Br─âila, in comunit─â╚Ťile: Br─âila cu suburbii, Mircea Voda si comunit─â╚Ťi limitrofe, Ianca si comunit─â╚Ťile limitrofe, Sili╚Ötea si comunit─â╚Ťile limitrofe, Gemenele si comunit─â╚Ťile limitrofe.
Solu╚Ťia adoptata pentru rezolvarea nevoilor identificate consta in ├«nfiin╚Ťarea ├«ntreprinderilor sociale care presupune informarea/recrutarea grupului ╚Ťinta, formarea antreprenorilor, elaborarea planurilor de afaceri, finan╚Ťarea planurilor de afaceri, consilierea si monitorizarea ├«ntreprinderilor, vor fi satisf─âcute ├«ntr-un procent ├«nsemnat. Totodat─â, func╚Ťionarea ├«ntreprinderilor sociale, post implementare, va genera o sc─âderea a s─âr─âciei ├«n r├óndul comunit─â╚Ťii si o satisfacere a nevoilor sociale ├«n mare masura si in acelasi timp poate fi un motor de dezvoltare economica.
Impactul regional al proiectului sprijina obiective asumate de actorii locali implicati in parteneriat prin informarea si constientizarea locuitorilor din regiunea de Sud Est cu privire la beneficiile si oportunitatile din domeniul antreprenorial, asigurandu-se premisele dezvoltarii de noi întreprinderi si, implicit, crearea de noi locuri de munca.
Contextul implementarii proiectului;
Conform informatiilor oferite de PDR Sud-Est 2014-2020, regiunea se confrunta cu nivelul scazut al productivitatii muncii, inregistrand valori sub media na╚Ťionala. Rata scazuta de activitate si de ocupare la nivelul regiunii reprezinta de asemena, o problema identificata si prezentata in cadrul planului de dezvoltare. ├Än ceea ce priveste populatia activa, aceasta este influentata si de fenomenele demografice precum imbatranirea populatiei si miscarea migratorie.
Datele furnizate de Institutul Na╚Ťional de Statistica evidentiaza faptul ca rata de activitate din trimestrul II al anului 2018, calculata pentru grupa de varsta 15-64 ani la nivelul regiunii Sud-Est (mai exact 65%) este cu 5 procente mai redusa decat rata inregistrata la nivelul macroregiunii II (70%), dar si sub rata de activitate la nivel national pentru aceeasi categorie de varsta si aceeasi perioda de timp (68,4%).
In ceea ce priveste rata de ocupare, in trimestrul II al anului 2018 la nivelul regiunii Sud-Est, se inregistra o pondere de 60,8%, mai scazuta decat valoare de la nivel national de de 65,5%. Pentru categoria de varsta 25-34 ani, rata de ocupare este de 71,3% in regiunea Sud-Est, aceasta fiind mai scazuta decât rata intregistrata la nivel national de 79%. Cea mai scazuta rata de ocupare la nivelul regiunii SE este inregistrata pentru grupa de varsta 15-24 ani, 25,6%, in timp ce rata somajului la nivelul regiunii pentru aceasta categorie de varsta este cea mai ridicata, fiind inregistrata o rata de 18,5%.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Na╚Ťional de Statistica, in anul 2017 regiunea SE inregistreaza a treia cea mai mare rata a riscului de saracie sau excluziune sociala, si anume 42,5%. Acelasi loc il ocupa si in ceea ce priveste rata s─âr─âciei relative, intregistrand o rata de 29,6%. De asemenea, datele obtinute de INS claseaza regiunea pe ultimul loc cu cea mai mare rata a persoanelor sub 60 ani din gospodariile cu intensitate foarte redusa a muncii (adica gospodariile in care adultii in varsta apta de munca desfasoara activit─â╚Ťi reprezentand mai putin de 20% din potentialul lor de munca din ultimul an). Rata somajului in regiunea SE in trimestrul II al anului 2018 este de 6,4% pentru persoanele cu varsta intre 15-64 ani, fiind a doua cea mai ridicata rata a somajului inregistrata in regiunile Romaniei.
De asemenea, conform INS, regiunea se confrunta cu un numar foarte mic de locuri de munca vacante, mai exact 4090 in semestrul III al anului 2018. Veniturile totale medii lunare pe o persoana, in anul 2017 la nivelul regiunii SE este de 1183,4 lei, fiind al treilea cel mai scazut venit dintre regiunile Romaniei, avand in acelasi timp cel mai mic castig salarial nominal mediu net lunar de 1987 lei.
Implicarea a minim 120 de persoane in procesul de formare antreprenoriala, subventionarea a minim 23 de ├«ntreprinderi sociale noi si crearea de noi locuri de munca asigura un proces continuu si sustenabil de dezvoltarea economica si competitiva a regiunii. In concordanta cu demersul initiat prin POCU privind promovarea inovarii sociale, la nivelul proiectului sunt integrate activit─â╚Ťi si initiative care vizeaza promovarea egalitatii de sanse si comportamentul nediscrimininatoriu. Se vor derula campanii de informare si promovare atat in mediul urban, cat si in rural, iar la activitatile proiectului vor putea participa in egala masura femei si barbati, persoane cu dizabilitati, persoane de alte etnii etc.. Mai mult, concursul de planuri de afaceri va fi deschis publicului larg, nu doar participantilor la curs, asigurand astfel acces egal pentru toti cetatenii, si, de asemenea, se va avea in vedere elaborarea unei brosuri de informare ce va fi distribuita in cadrul activitatilor proiectului, pentru a incuraja actorii locali sa elimine criteriile discriminatorii din procesul de integrare pe piata muncii a persoanelor vulnerabile si pentru a mentine si atrage forta de munca la nivel local in scopul prevenirii efectului de depopulare.
 
Grup ╚Ťinta
Grupul ╚Ťinta (GT) al proiectului va fi format dintr-un numar de minim 120 de persoane (femei si barbati, fara ), care doresc sa infiintieze ├«ntreprinderi sociale prin dezvoltarea de competentele antreprenoriale in domeniul economiei sociale si care indeplineasc cumulativ urmatoarele criterii de selectie:

  1. sa aiba resedin╚Ťa/domiciliul ├«n mediul rural sau urban in unul din cele 6 jude╚Ťe componente ale regiunii Sud-Est;
  2. varsta de 18 ani impliniti si peste aceasta varsta (in cazul in care Planul de afaceri este selectat spre finan╚Ťare sa poata intreprinda procedurile specifice infiintarii si gestionarii intreprinderii sociale);
  3. sa aiba celputin studii medii liceale pentru a putea participa la cursurile de formare antreprenoriala;
  4. nu a fost condamnat printr-o hotar├óre judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru frauda, corup╚Ťie, implicare ├«n organiza╚Ťii criminale sau ├«n alte activita╚Ťi ilegale, ├«n detrimentul intereselor financiare ale Comunita╚Ťii Europene;
  5. sa nu faca parte din categoria tinerii NEETs cu v├órsta 16-24 ani (care nu urmeaza nicio forma de ├«nva╚Ťam├ónt si nici nu au un loc de munca);
  6. nu a beneficiat de finan╚Ťare prin alte proiecte finantate prin POCU care vizeaza acelasi tip de activit─â╚Ťi;
  7. nu face parte din echipa de management/implementare a proiectului;
  8. sa fie de acord cu utilizarea/prelucrarea datelor personale furnizate.

      Pentru selectia GT nu vom aborda criterii discriminatorii legate de sex, etnie, orientare sexuala, religie, varsta (plecand de la cerinta ca membrii GT sa aiba cel putin 18) in sensul ca vor incuraja persoanele cu varsta de peste 64 de ani sa participe la activitatile proiectului, incurajand in acest fel persoanele varstnice sa se implice in rezolvarea problemelor sociale ale comunitatii prin experienta lor (in acest fel valorificam o resursa inestimabila prin implicarea persoanelor varsnice).
Membrii GT vor fi informa╚Ťi despre obligativitatea de a furniza datele lor personale si despre faptul ca datele lor personale vor fi prelucrate ├«n aplicatiile electronice SMIS/MySMIS, in toate fazele de evaluare/ contractare/ implementare/ sustenabilitate a proiectului, cu respectarea dispozi╚Ťiilor legale men╚Ťionate.
Membrii grupului ╚Ťinta vor fi recrutati si inscrisi ca beneficiari directi ai proiectului ca urmare a actiunilor de informare si con╚Ötientizare a oportunitatilor oferite de antreprenoriatul social prin ├«nfiin╚Ťarea de ├«ntreprinderi sociale.
Persoanele interesate sa infiinteze întreprinderi sociale, respectiv beneficiarii directi ai proiectului, vor participa la cursuri de formare profesionala pentru obtinerea de competente antreprenoriale in economie sociala (antreprenoriatului social).
Dupa obtinerea competentelor in domeniul antreprenoriatului sociale, pentru consolidarea si aprofundarea cunostintelor acumulate, complementar cursului de antreprenor social, persoanele din GT, (minim 40 de persoane din cele 120 de persoane participante la cursul de antreprenoriat social), vor participa la cursul de manager de intreprindere sociala, unde se vor abora si module de comunicare,negociere, marketing social.
Membrii GT vor putea realiza individual sau in grupe de maximum 5 persoane Planuri de Afaceri in vederea obtinerii de finanatari prin schema de ajutor de minims. Membrii GT ai caror Planuri de Afaceri au fost selectate spre finan╚Ťare si ulterior validate de AM/OIR POCU, vor beneficia de consiliere personala in vederea infiintarii si functionarii ├«ntreprinderile sociale care vor implementa planurile de afaceri.
Pentru implementarea Planurilor de Afaceri, activitatea desfasurata in cadrul întreprinderilor sociale desfasurata de membrii GT, in calitatea lor de reprezentanti legali ai entitatii noi infiintate va fi monitorizata pe perioada de implementare si post implementare a proiectului.
Parte dintre membrii GT, care nu au prezintat un plan de afaceri sau planul de afaceri nu a indeplinit criteriile de eligibilitate de a fi finantat, vor putea ocupa locurile de munca din cadrul întreprinderilor noi infiinate, contribuind in acest fel la sustinerea si dezvoltarea econimiei sociale in ansamblul ei, valorificand cunostintele acumulate in cadrul cursurilor la care au participat.
Beneficiari indirecti ai proiectului sunt reprezentati din membrii comunitatii locale/judetene si implicit de membrii comunitatii romanesti care vor beneficia de efectele sociale si economice oferite de actiunea si dezvoltarea ecomoniei sociale in ansamblul ei, respectiv prin diminuarea s─âr─âciei si reducerea gradului de saracie a grupurilor vulnerabile.
 Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului
       Obiective proiect
Obiectivul general al proiectului il constituie promovarea incluziunii sociale prin ├«nfiin╚Ťarea de ├«ntreprinderi sociale ce vor actiona in cadrul Regiunii de Sud-Est a Romaniei, in scopul combaterii s─âr─âciei prin integrarea pe piata fortei de munca a persoanelor vulnerabile.
Obiectivul general al proiectul contribuie la realizarea obiectivului tematic 9 ÔÇ×Promovarea incluziunii sociale, combaterea s─âr─âciei si a oricarei forme de discriminareÔÇŁ, prin actiunile adresate publicului larg de informare si promovare a economiei sociale, abordata ca si economie solidara.
In acest sens, proiectul va asigura informarea publicului larg si va promova economia sociala prin activitatile/subactivitatile/actiunile propuse care vor viza:
– desfasurarea de sesiuni de informare/workshopuri, sustinute de materiale informative care vor prezenta/aborda oportunitatile oferite societatii ca urmare a dezvoltarii si sustinerii economiei sociale;
– prezentarea in mediul online a rolul si importanta antreprenoriatului social care actioneaza in sensul combaterii discriminarii si promovarii egalitatii de sanse si gen;
– lucrarea de Analiza Sectorului Economiei Sociale in Contextul Regiunii de Sud- Est
Obiectivul general defineste cadrul de sprijin pentru dezvoltarea economiei sociale si combaterea s─âr─âciei, pliindu-se in acest fel pe prevederile/cerintele┬á ┬á ┬á ┬áObiectivului specific 4.1 ÔÇ×Consolidarea capacita╚Ťii ├«ntreprinderilor de economie sociala de a func╚Ťiona ├«ntr-o maniera auto-sustenabilaÔÇŁ din cadrul Axei prioritara 4 ÔÇ×Incluziunea sociala si combaterea s─âr─âcieiÔÇŁ, POCU 2014 ÔÇô 2020, prin:
– ├«nfiin╚Ťarea a minim 23 de ├«ntreprinderi sociale si sustinerea functionarii acestora intr-o maniera auto-sustenabila urmare a finantarii planurilor de afaceri prin intermendiul schemei de ajutor de minimis;
– constituirea unui nucleu de antreprenori ce vor activa in domeniul economiei sociale, format din persoanele participante la programe de formare profesionala (reprezentand 95% din numarul de 120 persoane selectate sa faca parte din GT).
Prin obiectivul general al proiectului ne propunem dezvoltarea si implementarea de masuri integrate care au ca scop si vor genera:
– informarea publicului larg cu privire la economia saociala ca factor al dezvoltarii societatii;
– ├«nfiin╚Ťarea de ├«ntreprinderi sociale;
– desfasurarea de programe de formare antreprenoriala si de dezvoltare de competente cu privire la gestionarea de afaceri specifice cerintelor economie sociale;
– sustinerea functionarii ├«ntreprinderilor sociale (prin consultanta, vizibilitate si monitorizare activitate) pe perioada de desfasurare a proiectului, in perioada de sustenabilitate si dupa perioada de sustenabilitate a proiectului (consultanta, vizibilitate), prin crearea unei structuri in cadrul organizational al Liderului de parteneriat (Birou Regional de Dezvoltarea si Sprijin a Economiei Sociale), crearea unui parteneriat ce vor functiona sub forma unei retele de sprijin a dezvoltarii si functionarii ├«ntreprinderilor sociale.
Pachetul de masuri integrate propuse in cadrul proiectului vor genera un efect pozitiv pe termen lung, contribuind la:
– cresterea gradului de cunoastere/informare a publicului larg cu privire al importanta dezvoltarii si sustinerii economiei sociale ca factor al dezvoltarii societatii in ansamblul ei;
– cresterea numarului entitatilor sociale (├«ntreprinderi sociale) care activeaza in Regiunea de Sud Est a tarii, a caror scop final este de a contribui la reducerea s─âr─âciei si rezolvarea problemelor sociale ale cetatenilor/persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile;
– cresterea nivelului de competente antreprenoriale ale persoanelor interesate sa infiinteze ├«ntreprinderi sociale, asa cum sunt ele definite prin Legea nr. 219/2015, legea ├«ntreprinderilor sociale;
– formarea nunui nucleu de antreprenori sociali ce vor activa in domeniul economiei sociale ca promotori ai dezvoltarii societatii in ansamblul ei;
– cresterea numarului de locuri de munca prin ├«nfiin╚Ťarea intreprinerilor sociale ce vor activa in Regiunea de Sud Est;
– reducerea gradului de saracie prin antrenarea pe piata fortei de munca a persoanelor din grupuri vulnerabile;
– cresterea gradului de implicare si participare activa a antreprenorilor la identificarea si rezolvarea unor probleme sociale;
– func╚Ťionarea intr-o maniera sustenabila a ├«ntreprinderilor sociale prin acordarea de consultanta, de catre Birou Regional de Dezvoltarea si Sprijin a Economiei Sociale, in vederea sustinerii si dezvoltarii afaceilor ├«ntreprinderilor sociale (consultanta in domeniul achizitiilor publice; consultanta juridica; consultanta financiara; consultanta in marketing; consultanta pentru dezvoltarea pietelor de desfaceri; consultanta in atragerea de fonduri nerambursabile);
– dezvoltarea de politici (locale, regionale sau nationale) care sa vina in sprijinul dezvoltarii si sustinerii economiei sociale, constientizarea autoritatilor publice de importanta dezvoltarii si sustinerii economiei sociale.
       Obiectivele specifice ale proiectului

Obiectiv specific nr. 1

Cresterea gradului de cunoastere/informare si conștientizare a publicului larg cu privire al importanta dezvoltarii si sustinerii economiei sociale ca factor al dezvoltarii societatii in ansamblul ei, prin 2 canale de informare, utilizarea a 9 mijloace de informare si a 4 instrumente de lucru ce vor functiona pe o perioada de 35 luni, cu extindere pe termen lung.
Obiectivul specific este atins prin intermediul:
– Activitatii nr.3 ┬áin cadrul careia vom actiona pentru informarea publicului larg, prin realizarea de materiale informative ce vor fi postate in mediul online si distribuite in mod clasic, direct publicului larg, transmiterea de adrese/comunicate autoritatilor publice din cele 6 judete ale Regiunii de Sud ÔÇô Est, organizarea de 6 sesiuni de informare cu participare a cel putin 200 persoane ;
– Activitatii nr. 12 , unde se precizeaza faptul ca prin Biroul Regional de Dezvoltarea si Sprijin a Economiei Sociale (infiinata in luna a doua de implementare a proiectului) se vor utiliza 4 instrumente de lucru in scopul cresterii/imbunatatirii vizibilitatii economiei sociale in ansamblul ei ;

Obiectiv specific nr. 2

Cresterea nivelului de competenta în domeniul antreprenoriatului social pentru 120 pers interesate sa infiinteze întreprinderi sociale, urmare a participarii acestora, la:
– 1 curs de formare profesionala specifica antreprenoriatului social (Antreprenor in economia sociala COR 112032), ce se va desfasura pe durata a 50 ore;
– o activitate de sprijin in vederea dezvoltarii de competente complementare specializare ├«n domenii relevante pentru antreprenoriatul social (Manager in ├«ntreprinderi sociale COR 112036), care se va desfasura cu participarea a minim 40 de pers (din r├óndul celor 120 de pers), pe durata a 80 ore.

Obiectiv specific nr. 3

Selectia, intr-o perioada de 3 luni, a 23 Planuri de Afaceri in vederea finatarii lor prin schema de ajutor de minimis.

Obiectiv specific nr. 4

Infiintarea, a minim 23 de luni, finan╚Ťarea prin acordarea de ajutoare de minimis, func╚Ťionarea, dezvoltarea acestor incepand cu demararea etapei a II-a a proiectului, cu extindere a functionarii lor pe termen lung dupa finalizarea proiectului, avand la baza cadrului de general de constituire, realizare, sustinere financiara si dezvoltare a ├«ntreprinderilor sociale.

Obiectiv specific nr. 5

Dezvoltarea, intr-o perioada de 35 de luni, cu extindere pe termen lung, a unui (1) sistem de sprijin a ├«ntreprinderilor sociale din Regiunea de Sud Est si a economiei sociale in general, prin constituirea in cadrul ASOCIA╚ÜIEI „CENTRUL DE┬á INFORMARE SI
DOCUMENTARE PENTRU. INTEGRARE EUROPEANA SI DEZVOLTARE DURABILA BRAILA a Biroului Regional de Dezvoltarea si Sprijin a Economiei Sociale