Oportunitatea de a colecta selectiv pentru un mediu curat ╚Öi o via╚Ť─â s─ân─âtoas─â

Consiliul Jude╚Ťean Br─âila implementeaz─â ├«n cadrul Programului Opera╚Ťional Sectorial ÔÇŁMediuÔÇŁ ÔÇô Axa prioritar─â 2, Domeniul Major de interven╚Ťie 1, proiectul ÔÇŁSistem de management integrat al de╚Öeurilor ├«n jude╚Ťul Br─âilaÔÇŁ.

Proiectul este finan╚Ťat prin Fondul European de Dezvoltare Regional─â, conform Contractului de finan╚Ťare nr.4476/RP/27.09.2013, ├«ncheiat ├«ntre Ministerul Mediului ╚Öi Schimb─ârilor Climatice, ├«n calitate de Autoritate de Management ╚Öi Consiliul Jude╚Ťean Br─âila, ├«n calitate de Beneficiar.

Valoarea totală a Proiectului, inclusiv TVA, este 117.510.033 lei, în conformitate cu Ordinului Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice nr.1726/28.06.2013.

Asocia╚Ťia de Dezvoltare Intercomunitar─â ÔÇ×ECO DUN─éREAÔÇ× Br─âila ├«mpreun─â cu firma de Asisten╚Ť─â Tehnic─â a preg─âtit documenta╚Ťia pentru atribuirea Contractului de Delegare (Regulamentul Serviciului, Caiet de Sarcini, Model Contract, Indicatori Contract, Fi╚Öa de Date etc).

În cadrul Contractului este cuprinsă și activitatea de măturat stradal în Municipiul Brăila.

Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii ╚Öi a echipamentelor existente cu investi╚Ťii care s─â conduc─â la asigurarea unui sistem de management integrat al de╚Öeurilor la nivel de jude╚Ť, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerin╚Ťele legislative ale UE referitoare la sectorul de mediu, precum ╚Öi respectarea angajamentelor Rom├óniei asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea European─â.

Investi╚Ťiile care s-au realizat ├«n cadrul SMID au fost urm─âtoarele:

Contractul ÔÇ×├Änchidere depozit neconform Ianca ╚Öi construc╚Ťie depozit conform ╚Öi sta╚Ťie de sortare IancaÔÇŁ cu o valoare final─â a lucr─ârilor de 22,11 milioane lei, f─âr─â TVA. Investi╚Ťia a constat ├«n construirea unui depozit nou, conform standardelor UE, ├«nchiderea celui vechi ╚Öi construc╚Ťia unei sta╚Ťii de sortare cu o capacitate de 5.000 tone/an.
Cel de-al doilea contract de lucr─âri derulat ├«n cadrul Proiectului SMID Br─âila este cel privind construc╚Ťia unei sta╚Ťii de transfer la ├Änsur─â╚Ťei. Aceasta este automat─â, are o capacitate de procesare de 5.000 tone/an. Valoarea final─â a lucr─ârilor este de 4,32 milioane lei f─âr─â TVA;

ÔÇťProiectare ╚Öi execu╚Ťie de lucr─âri aferente contractului Construc╚Ťie Sta╚Ťie sortare ╚Öi Sta╚Ťie MBT V─âdeni din cadrul Proiectului ┬źSistem de management integrat al de╚Öeurilor ├«n jude╚Ťul Br─âila┬╗ÔÇŁ.
Sta╚Ťia de sortare are o capacitate de 30.000 tone/an. De╚Öeurile sortate vor fi h├órtie, carton, PET-uri, plastic, metale feroase, lemn ╚Öi sticl─â, colectate de la popula╚Ťie ╚Öi de la agen╚Ťii economici. Sta╚Ťia MBT este dotat─â cu o hal─â de pre-tratare a de╚Öeurilor biodegradabile, ├«n care vor avea loc procese mecanice de tocare ╚Öi cernere a acestora, concomitent cu ├«ndep─ârtarea metalelor. De╚Öeurile biodegradabile vor fi transportate la cele 6 biocelule de compostare, iar ce nu se poate composta va eliminat la depozitul de de╚Öeuri Muchea. Capacitatea sta╚Ťiei MBT este de 26.000 tone/an. Valoarea contractului a fost de aproape 21,5 milioane lei f─âr─â TVA;

Concomitent cu derularea contractelor de lucr─âri, prin proiect s-au achizi╚Ťionat ╚Öi recipientele de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor, precum ╚Öi echipamentele de transport al de╚Öeurilor periculoase. Astfel, au fost achizi╚Ťionate 191.893 recipiente de colectare selectiv─â a de╚Öeurilor (pubele cu capacit─â╚Ťi de 60 l, 120 l, 240 l, containere de l8 mc ╚Öi de l,l mc, recipiente de compostare individual─â a de╚Öeurilor vegetale din gospod─âriile aflate ├«n mediul rural), ├«n valoare de 23,92 milioane lei, f─âr─â TVA.
Totodat─â, s-au achizi╚Ťionat 2 autocamioane pentru transportul de╚Öeurilor periculoase, ├«n valoare de 1,56 milioane lei, f─âr─â TVA.
Aceste investi┼úii au fost finalizate ┼či recep┼úionate.